De serie 'Freedom and Control' gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Is er een perfecte balans te vinden tussen vrijheid en controle?

uit 2013 tot 2013 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Freedom and Control - True Colors

2013

Dit schilderij is het vijfde schilderij in de serie "Freedom and Control".    Over de naamgeving van dit schilderij heb ik veel nagedacht. In eerste instantie heb ik het "Landscaping" genoemd. Maar deze naam kwam te kort in het dekken van de volledige lading. Ook heb ik lang nagedacht over de naam "Schijn". Een prachtige naam met een dubbele betekenis die prachtig aansluit maar toch nog iets te kort komt. Tenslotte heb ik gekozen voor de naam "True Colors".   Wat je ziet lijken de "ware kleuren" van het doek te zijn maar de vraag is of dit ook werkelijk de ware kleuren zijn?   Het doek is een expressie van de fysieke en emotionele situatie waar we ons in kunnen bevinden. De lijnen, kleine blokken en lineaire compositie is een weerspiegeling van hoe onze overheid over ons heerst met haar wetten, beperkingen en structuren. Ook al kan dit aan de buitenkant een prachtig beeld opleveren, toch vragen we ons af hoe mooi en kleurrijk die lagen zijn die diep begraven liggen onder lagen van controle? Hoe is het met onze vrijheid gesteld? Kunnen we echt onszelf zijn? Zijn we blij met deze weerspiegeling of verlangen we naar mooiere, diepere kleuren?   Ook op een meer persoonlijk vlak kunnen we ons afvragen of we wel onszelf zijn? Hoe echt zijn wij? Laten we echt zien wie we waarlijk zijn? Hoe vrij leven wij? Is ons spiegelbeeld een schijnafbeelding dat er aan de buitenziijde prima uitziet terwijl we onze ware kleuren en identiteit bedekken met een masker? Een masker die misschien wel ons leven controleerd en in de ban heeft?

Freedom and Control – Positioning

2013

Dit schilderij is het vierde schilderij in de serie "Freedom and Control". Het gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Is er een perfecte balans te vinden tussen vrijheid en controle?

Freedom and Control - Balance

2013

Dit schilderij is het derde schilderij in de serie "Freedom and Control". Het gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Bestaat de perfecte balans tussen vrijheid en controle?   Wanneer wij onze omgeving en ons bestaan proberen waar te nemen zien we dat de basis van ons menselijk bestaan is gefundeerd op vaste structuren, ritme's en patronen; het universum, de jaargetijden, seizoenen, dag en nacht, ons menselijk lichaam, het kloppen van ons hart. Allemaal elementen die haast onbewust structuur geven aan ons leven dat soms zo chaotisch lijkt en kan zijn. Het is dus niet chaos maar structuur dat overheerst.   Op zoek nu naar de juiste balans laat dit schilderij zien dat het mogelijk is een balans te creëren in de choas van ons leven wanneer wij daarvoor de juiste elementen of structuren weten te vinden.

Freedom and Control - Design Art

2013

Dit schilderij is het tweede schilderij in de serie "Freedom and Control". Het gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Is er een perfecte balans te vinden tussen vrijheid en controle? Het schilderij is evenals het eerste doek opgebouwd uit drie lagen die deze zoektocht uitbeelden. Een zwart voornamelijke rechthoekig lijnenpatroon, hier en daar voorzien van een raster is de eerste laag. Deze laag symboliseert het zogenaamde "thinking in the box". De tweede laag is een kleurrijke vrije laag van expressie en explosies. Het symboliseert een ultieme vrije en natuurlijke vorm van expressie in vorm en kleur en verplettert elke "box-thinking". De derde laag bestaat uit rechthoekige, transparante en dichte vlakken en witte lijnen, Deze zijn een weerspiegeling van wat wij allemaal doen en om ons heen zien in onze gebouwde omgeving. Een gebouwde omgeving dat voornamelijk strak, geometrish en rechthoekig is in tegenstelling tot de organische en vrije vormen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan die moderne strakke huizen in die prachtige, natuurlijke landschappen. Beide trekken ons aandacht en versterken elkaar in hun eigen schoonheid. Zo kan ook een eenvoudige rechte, witte lijn onze aandacht trekken in een toevallige, kleurrijke, abstracte omgeving.

Freedom and Control

2013

Dit schilderij gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Is er een perfecte balans te vinden tussen vrijheid en controle? Het schilderij is feitelijk opgebouwd uit drie lagen die deze zoektocht uitbeelden. Een zwart voornamelijke rechthoekig lijnenpatroon, hier en daar voorzien van een raster is de eerste laag. Deze laag symboliseert het zogenaamde "thinking in the box". De tweede laag is een kleurrijke vrije laag van expressie en explosies. Het symboliseert een ultieme vrije vorm van expressie in vorm en kleur en verplettert elke "box-thinking". De derde laag bestaat uit rechthoekige vlakken en een groot dicht geel vlak. Deze symboliseren een gecontroleerde zoektocht naar de perfecte balans tussen vrijheid en controle.