Freedom and Control - Design Art

Freedom and Control - Design Art

100 x 180 cm, © 2013, verkocht
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op doek

Dit schilderij is het tweede schilderij in de serie "Freedom and Control". Het gaat over een zoektocht naar vrijheid en controle. Kunnen we vrijheid controleren? Is er vrijheid onder controle? Is er een perfecte balans te vinden tussen vrijheid en controle?

Het schilderij is evenals het eerste doek opgebouwd uit drie lagen die deze zoektocht uitbeelden.

Een zwart voornamelijke rechthoekig lijnenpatroon, hier en daar voorzien van een raster is de eerste laag. Deze laag symboliseert het zogenaamde "thinking in the box".

De tweede laag is een kleurrijke vrije laag van expressie en explosies. Het symboliseert een ultieme vrije en natuurlijke vorm van expressie in vorm en kleur en verplettert elke "box-thinking".

De derde laag bestaat uit rechthoekige, transparante en dichte vlakken en witte lijnen, Deze zijn een weerspiegeling van wat wij allemaal doen en om ons heen zien in onze gebouwde omgeving. Een gebouwde omgeving dat voornamelijk strak, geometrish en rechthoekig is in tegenstelling tot de organische en vrije vormen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan die moderne strakke huizen in die prachtige, natuurlijke landschappen. Beide trekken ons aandacht en versterken elkaar in hun eigen schoonheid. Zo kan ook een eenvoudige rechte, witte lijn onze aandacht trekken in een toevallige, kleurrijke, abstracte omgeving.