Freedom and Control - True Colors

Freedom and Control - True Colors

100 x 200 cm, © 2013, € 4 200,00
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op doek

Dit schilderij is het vijfde schilderij in de serie "Freedom and Control". 

 

Over de naamgeving van dit schilderij heb ik veel nagedacht. In eerste instantie heb ik het "Landscaping" genoemd. Maar deze naam kwam te kort in het dekken van de volledige lading. Ook heb ik lang nagedacht over de naam "Schijn". Een prachtige naam met een dubbele betekenis die prachtig aansluit maar toch nog iets te kort komt. Tenslotte heb ik gekozen voor de naam "True Colors".

 

Wat je ziet lijken de "ware kleuren" van het doek te zijn maar de vraag is of dit ook werkelijk de ware kleuren zijn?

 

Het doek is een expressie van de fysieke en emotionele situatie waar we ons in kunnen bevinden. De lijnen, kleine blokken en lineaire compositie is een weerspiegeling van hoe onze overheid over ons heerst met haar wetten, beperkingen en structuren. Ook al kan dit aan de buitenkant een prachtig beeld opleveren, toch vragen we ons af hoe mooi en kleurrijk die lagen zijn die diep begraven liggen onder lagen van controle? Hoe is het met onze vrijheid gesteld? Kunnen we echt onszelf zijn? Zijn we blij met deze weerspiegeling of verlangen we naar mooiere, diepere kleuren?

 

Ook op een meer persoonlijk vlak kunnen we ons afvragen of we wel onszelf zijn? Hoe echt zijn wij? Laten we echt zien wie we waarlijk zijn? Hoe vrij leven wij? Is ons spiegelbeeld een schijnafbeelding dat er aan de buitenziijde prima uitziet terwijl we onze ware kleuren en identiteit bedekken met een masker? Een masker die misschien wel ons leven controleerd en in de ban heeft?